Planimetria de la Residència Reial de Sant Ildefons (Segòvia) de la Junta General d’Estadística, 1868-1869 - Urteaga, Luis; Camarero Bullón, Concepción (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2014)
L’aixecament de la Residència Reial de Sant Ildefons constitueix una de les operacions cartogràfiques menys conegudes de les realitzades per la Junta General d’Estadística. No obstant això, destaca tant pel personal que va hi prendre part, com pel valor de la documentació cartogràfica, que roman inèdita. Es presenta una descripció geohistórica de la Residència Reial de Sant Ildefons i s’examina la decisió d’efectuar-ne l’aixecament en una conjuntura política i econòmica particularment poc propícia, a l’etapa final del règim isabelí. Analitzem l’evolució dels treballs topogràfics i de gabinet i efectuem un balanç de la documentació conservada actualment a l’Institut Geogràfic Nacional. Paraules clau: Residència Reial de Sant Ildefons, cartografia, Junta General d’Estadística