Representacions urbanes catalanes del segle xvii per Sébastien de Pontault, sieur de Beaulieu - Capdevila Subirana, Joan (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2014)
Durant la segona meitat del segle xvii, en Sébastien de Pontault, més conegut com sieur de Beaulieu, militar al servei primer de Lluís XIII i després de Lluís XIV, va posar en marxa una empresa editorial especialitzada en la representació de llocs, setges i batalles protagonitzades per les tropes franceses. La seva obra fou prolífica i abastà tots els fronts oberts a l’època. Les terres catalanes hi destaquen amb quasi cent quaranta imatges, principalment vistes i plànols de les places fortes i viles relacionades amb la Guerra dels Segadors i fets posteriors. En aquest treball es fa una ressenya biogràfica de l’autor i es descriu el seu llegat relacionat amb Catalunya i el Rosselló, tot contextualitzant-ne època i ofici. Es donarà un èmfasi especial al recull manuscrit encara no publicat conegut com a Atles de Perpinyà. Paraules clau: cartografia urbana, segle xvii, Catalunya, Beaulieu.