El mapa topogràfic i cadastral de Sarrià (Barcelona), de Francesc Mariné i Artur Vallhonrat (1883-1901) - Burgueño, Jesús (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2014)
El Plano topográfico de San Vicente de Sarriá (1901) editat a escala 1:6.000, va ser elaborat per l’enginyer militar Artur Vallhonrat (1859-1918) com a base d’un frustrat pla d’eixample. Es tracta d’una peça cartogràfica excepcional per la seva acurada realització, la detallada representació del relleu (eq. 2 m) i la inclusió d’informació de caire cadastral. S’hi representa la totalitat de l’antic terme municipal de Sarrià, darrera població agregada a la ciutat de Barcelona, el 1921. Aquest mapa recull, actualitza i amplia territorialment la informació elaborada anteriorment per l’arquitecte municipal de Sarrià, Francesc Mariné (1845-1902). Entre 1883 i 1886, Mariné aixecà un magnífic mapa topogràfic i pla d’alineacions de més de la meitat del terme municipal a escala 1:2.000 i isohipses equidistants 2 m, així com 35 plànols urbans a escala 1:300. Per tant, l’obra de Vallhonrat està íntimament lligada a la de Mariné. Paraules clau: mapa topogràfic, cartografia, eixample, cadastre, Barcelona.