Elements de lingüística romànica convenients per als geògrafs catalans - Rebagliato i Font, Joan (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2013)
Es presenta l’eclosió de les llengües neollatines, de l’any 300 fins a l’alta edat mitjana, fent particular esment de les llengües hispàniques i el català. Es presenta la seva distribució territorial, els factors que afavoriren la fragmentació lingüística i els elements que maldaven per conservar-ne la vigència oficial. Paraules clau: llatí, llengües romàniques, català.