Riscos climàtics i canvi climàtic en el litoral mediterrani espanyol: un escenari d’incerteses - Olcina Cantos, Jorge (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2013)
La conca del Mediterrani és un laboratori per a l’estudi dels riscos naturals i dels efectes de l’escalfament planetari. L’acumulació de població i activitats econòmiques en un territori on convergeixen múltiples perills naturals converteixen aquesta regió geogràfica en una àrea d’elevat risc. A les terres ibèriques, el litoral mediterrani espanyol és un territori de risc. En les dues darreres dècades la intensa ocupació del territori que s’ha produït en aquest espai geogràfic ha incrementat la vulnerabilitat i exposició davant els perills atmosfèrics. I a això s’afegeixen els possibles efectes del canvi climàtic que en aquest territori assenyalen un increment en el desenvolupament d’extrems atmosfèrics. S’analitzen les mesures de reducció i adaptació al risc posades en marxa les darreres dècades al litoral mediterrani espanyol. Paraules clau: risc climàtic, canvi climàtic, vulnerabilitat, mesures de reducció del risc.