La mirada de Franz Schrader en l’origen de la patrimonialització de l’Alt Aragó - Sevilla, Juan (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2012)
Els pirineistes francesos jugaren un paper rellevant en la descoberta de l’alta muntanya aragonesa durant el segle xix i inici del xx. Les seves campanyes contribuïren a la difusió del coneixement d’alguns llocs i itineraris posteriorment molt valorats com a patrimoni a la província d’Osca. De fet, les seves mirades influïren el moviment de protecció dels espais naturals a Espanya, i particularment de la serralada d’Ordesa-Mont Perdut. La iconografia i les notes de camp del cèlebre geògraf, cartògraf i pintor Franz Schrader en constitueixen un testimoni preciós i poc conegut. L’objectiu és analitzar els discursos i les representacions de Schrader que portaren a l’emergència d’un procés de patrimonialització, i posar en evidència les convergències i les divergències patrimonials d’aquest pirineista fonamental amb els primers actors institucionals que treballen per la protecció dels espais naturals a la muntanya. Paraules clau: Pirineus, Alt Aragó, Ordesa, Schrader, patrimonialització.