Algunes problemàtiques de la cartografia històrica. El cas de la Primera Guerra Carlina a Catalunya - Quintana Segalà, Joan Xavier; Morillas Torné, Mateu (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2012)
En el procés d’elaboració d’un mapa, cal tenir en compte un seguit de factors que condicionen el resultat: la finalitat, l’escala, el coneixement sobre la realitat en qüestió i les categories a representar. S’ha treballat sobre la Primera Guerra Carlina (1833-1840), a partir de la qual s’han examinat críticament els mapes realitzats i se n’ha construït dos de nous, a diferent escala, tenint en compte la metodologia establerta. Paraules clau: Cartografia històrica, metodologia cartogràfica, Primera Guerra Carlina, Catalunya, Bages.