Gentrificació productiva, desindustrialització i relocalització industrial - Dot Jutgla, Esteve; Pallares-Barbera, Montserrat; Casellas, Antònia (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2012)
L’objectiu d’aquest article és presentar una discussió teòrica per a la definició i identificació del procés de gentrificació productiva. A partir de les discussions del concepte de gentrificació, àmpliament conceptualitzat i estudiat en processos residencials i en espais centrals de les ciutats, l’aportació d’aquest article se centra en redefinir aquest concepte en l’àmbit productiu, prenent les empreses com a unitats d’anàlisi i les institucions com agents de canvi. Per a il·lustrar-ho, l’article estudia l’impacte que el pla 22@Barcelona iniciat l’any 2000 ha tingut al barri del Poblenou, Barcelona. L’anàlisi se centra en l’estudi de Can Ricart, analitzant el procés de expulsió de les indústries d’un complex industrial d’origen tèxtil que l’any d’aprovació del pla contenia 34 petites i mitjanes empreses de diversos sectors. Paraules clau: gentrificació productiva, renovació urbana, 22@Barcelona, política urbanística.