Efectes postincendi en una torbera d'Escòcia - Prat Guitart, Núria; Valor, Teresa; Krivtsov, Vladimir (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2012)
Es presenten els efectes directes i indirectes del foc causats per un incendi forestalen el sòl orgànic de torbera en un exemple escocès de Rothiemurchus forest a l'estiudel 2006. Els resultats han estat una alteració de les propietats del sòl a causa de lacalcinació de bona part de la matèria orgànica acumulada que formava la base delsòl. Després d'un any i mig de l'incendi es poden apreciar canvis en els paràmetresfisicoquímics i les seves conseqüències visibles a l'ecosistema del bosc. La possibilitatque la variació del clima pugui fer augmentar la freqüència d'incendis d'aquest tipus,fa plantejar quina és la importància dels incendis forestals de subsòl en regions fredesde latituds mitjanes i altes. S'aporta informació sobre els efectes del foc en sòlsde torbera i es compara amb l'àmbit d'estudi mediterrani.