Lloc, esport i globalització: donant sentit a la marca Barça - Shobe, Hunter (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2008)
El cas del Club de Futbol Barcelona proporciona un exemple constrenyedorper examinar l'impacte de la globalització en la relació entre identitat illoc dels clubs de futbol. El FC Barcelona té unes profundes connexions històriquesamb la ciutat de Barcelona i Catalunya. Aquestes connexions s'afeblirenamb les directives de Josep Lluís Núñez (1978-2000) i Joan Gaspart(2000-2003) i promocionades de nou a partir del 2003, per Joan Laporta i elseu equip directiu. Al mateix temps, amb Laporta, el FC Barcelona s'ha convertiten una marca global de renom internacional. Però, com s'ha d'entendreaquest renovat interès pel discurs local i nacional arrelat al lloc d'origena la vegada que l'equip es promociona com una marca global? Tot i que elsdiscursos locals i globals no semblen concordar, la direcció del club promousimultàniament la marca Barça alhora que repolititza el club amb un explícitdiscurs catalanista. D'aquesta manera, els discursos globals i locals nosón mútuament exclusius, sinó que els locals es perfilen en la construcció deldiscurs global i els globals queden implicats en la reproducció del local(Massey 1994: 120).