Reconstruir el paisatge per a reconstruir el Regionalisme? L'Horta, la Ciutat de les Ciències, i la política ideològica de la modernitat valenciana - Prytherch, David L. (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2008)
En aquest article exploro les formes en què la reterritorialització' econòmicai política com la de les polítiques regionalistes a Espanya pot sernegociada a través de discursos i paisatges culturals. Poques regions exemplifiquenles contradiccions de les polítiques regionals millor que laComunitat Valenciana, la capital de la qual, València, ha estat transformadaper la simultània cerca, per part de la Generalitat Valenciana, del desenvolupamenteconòmic i de l'autonomia política al llarg de dues dècades i tresgoverns. Alguns d'aquests canvis comporten el desplaçament de l'Horta deValència, durant molt de temps un símbol regional, per nous espais monumentals,com és la Ciutat de les Arts i les Ciències. Aquí examino aquestaprecipitada substitució de paisatges, en l'espai regional i en la iconografia,per tal d'analitzar com la reconstrucció del paisatge valencià per part de laGeneralitat pot servir per a reconstruir el regionalisme valencià. En aquestassaig, basat en un projecte de recerca qualitativa més ampli, suggereixo queha emergit un nou discurs regionalista fonamentat en la competitivitat globali obsessionat amb la modernitat. Tal com el mateix Museu de les Ciències, tanmateix, aquest nou regionalisme valencià pot ser bastit per al turisme global,però en manca en canvi d'un contingut substanciós.