Reflexionant sobre el lloc i la cultura: un geògraf americà a Catalunya - Gade, Daniel W. (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2008)
En aquest assaig sobre la geografia del cor, aprofito la meva experiència aCatalunya per tal de poder expressar algunes reflexions sobre com els geògrafsdescobreixen la materialitat del lloc i com un contacte forani pot arribar a transformarel propi pensament. Una inspiració així va arribar de Goethe (viatgerd´esperit obert), de Herder (promotor del valor de la diversitat lingüística-cultural),de Humboldt (científic encuriosit per les terres estrangeres) de Royce (filòsofde la perifèria) i de Sauer (mestre de l´enfocament històric-cultural). L´aprenentatgedel concepte de lloc a tres escales ha estat un procés de descobriment,il·luminat per les visites in situ, per la reflexió i la comparació. La petita ciutatd´Olot ha proporcionat perspectives sobre la convivència dels vianants; lacomarca de la Garrotxa ha aportat idees sobre la raó de ser d´una microregiódefinida pels límits naturals i Catalunya ha aportat un exemple d´entitat territorialon la solidaritat, el sentit del passat, però també la conjuntura del Zeitgeisthan estat capaços d´impulsar un ressorgiment cultural i un espai estimat.