Tot relacionant la repressió i l'exili: una geografia de la diàspora republicana espanyola, 1939-1975 - Folch-Serra, Mireya (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2008)
La suposició principal d'aquest article és que la geografia humana delsexiliats republicans es va emmarcar en un context de repressió amb uns tentaclesque van arribar més enllà de les mateixes fronteres espanyoles. És aixíque es descobreix una geografia peculiar gràcies als documents trobats, entred'altres, del tribunal contra la Maçoneria i el Comunisme, el Tribunal deResponsabilitats Polítiques i l'Arxiu de l'Administració, on es destaca laimportància de la documentació referida als tripijocs i les evasives dutes aterme per a proscriure als exiliats. De la mateixa manera, s'ha posat èmfasien la important tasca de comprendre més apropiadament la naturalesa de larepressió franquista: el seu abast temporal i espacial, a més del silenci que vacontinuar durant la repressió i l'exili es van considerar massa controvertitsper a formar part del discurs públic, tan políticament com social, fet quelamentablement va tenir conseqüències. La Diàspora queda contextualitzada per la revisió de les fonts d'informaciómés actuals sobre xifres i dades que fan referència als refugiats. S'hancombinat els temes principals del present article (exili, persecució i repressió) mitjançant la inclusió d'un relat extret de material d'arxiu que mostraràla importància, no només de quantificar el terror, sinó també de qualificar-loamb l'objectiu d'examinar les conseqüències socials i polítiques a llarg termini.Així doncs, l'autocensura, la censura de l'estat, la coerció, la segregaciódels vençuts, la discriminació cultural i de gènere, la falta de llibertat religiosai la prohibició d'escollir als representants polítics, es presenten, evidentment,com part i conjunt de la repressió.És la meva esperança que aquest article contribueixi, encara que sigui parcialment,a subratllar la ineludible relació entre exili, repressió i oblit, comtambé la catàstrofe d'una geografia humana estesa fins als seus límits per unapersecució sense cap mena de sentit, la qual encara avui dia afecta a la vidapolítica espanyola.