La Reconquista cartográfica: el Islam peninsular en la cartografia medieval hispana - Sáenz-López Pérez, Sandra (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2008)
Els mappaemundi dels Beatus i les cartes nàutiques mallorquines nonomés s'han d'analizar atenent que s'il·lustra, sinó també el que ometen.Aquests mapes opten per una visió utòpica del món, en el qual no hi ha cabudaper l'Islam. La representació de la Península ibèrica està íntimament vinculadaal procés de Reconquesta, de manera que a mesura que elCristianisme avança, el terreny ocupat passa a formar part del món. Així succeeixen les ciutats de Toledo i Sevilla, als mapes del Comentari apocalíptico de Granada a la cartografia mallorquina. Amb el que comuniquen i silencien,es modifica o s'oculta la realitat, manipulant així, la imatge que s'havolgut transmetre al món. Aquests mapes són doncs, un reflex de la històrianarrada sobre el terreny, de forma subjectiva pels seus propis protagonistes.