Divisió territorial de Catalunya: algunes reflexions des de l'Alt Pirineu - Tulla i Pujol, Antoni Francesc (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2010)
Aquest article vol combinar cinc temes relacionats amb la divisió territorial de Catalunya.Primer, es presenta un recordatori des de l?Alt Pirineu del debat realitzat durant el període immediatal retorn de la democràcia parlamentària a Catalunya. Segon, es presenten els conceptesbàsics per entendre l?ordenació del territori. Tercer, es fa una anàlisi sobre el tipus de divisióterritorial d?acord amb les formes de govern, les funcions i les competències de les unitatsterritorials. Quart, es fa un repàs de les normatives més significatives des del restabliment del?autonomia catalana l?any 1977. I, cinquè, es fa una reflexió sobre la implementació de l?organitzacióveguerial de Catalunya des de la perspectiva de la Vegueria de l?Alt Pirineu i l?Aran. Enel seu conjunt, es pretén aportar elements de reflexió i debat sobre el tipus de divisió territorialde Catalunya que avui convé més al país, sense que pugui ser la més perfecta.