Els Treballs de la Comissió d'Organització Territorial de Catalunya (2004-2006) - Sanclimens i Solervicens, Xavier (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2010)
El Govern de la Generalitat corresponent a la VII legislatura va crear la Comissió d'OrganitzacióTerritorial de Catalunya, amb la finalitat de dirigir els treballs de preparació de la novalegislació d'organització territorial. La seva aportació principal va ser el document de Bases pera l'organització territorial de Catalunya. Els membres de la Comissió van arribar ràpidamentals acords necessaris per a la seva redacció (en menys de sis mesos) i amb un alt grau de consens.Per diferents raons, però principalment a causa de les circumstàncies difícils que van envoltaraquell mandat, més curt del previst, i també pel fet que la redacció i la tramitació de l'Estatutva absorbir bona part de les seves energies, el Govern no va arribar a aprovar formalmentaquelles Bases. No obstant això, alguns dels seus elements essencials van esdevenir tan sòlidsque es van consolidar en els articles corresponents de l'Estatut d'Autonomia.