Els Darrers capítols del debat al voltant del mapa immutable de Galícia : qüestions actuals d'organització territorial gallega - Paül i Carril, Valerià; Pazos Otón, Miguel (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2010)
Els canvis esdevinguts en l'estructura territorial de Galícia les darreres dècades afegeixenpressió al debat sobre l'organització del territori gallec. Es tracta d'una discussió que té el seuorigen en el galleguisme històric, el qual es va oposar al model liberal basat en municipis i províncies,imposat al llarg del segle xix. L'article examina l'evolució del debat sobre l'organitzacióterritorial de Galícia durant la VII Legislatura (2005-2009), un període en què s'ha produïtuna efervescència política i acadèmica sobre la necessitat d'una nova organització territorial.Tanmateix, i com a balanç de la legislatura, es pot concloure que no s'ha assolit una traducciópràctica de totes aquestes polèmiques, en part per la impossibilitat de pactar un nou Estatutentre les tres forces polítiques presents a la cambra parlamentària. Per tant, l'organitzacióterritorial liberal roman inalterada, un model que dura ja fa gairebé dos segles.