Un país amb 7 territoris - Burgueño i Rivero, Jesús (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2010)
El nou Estatut d?autonomia de Catalunya (2006) preveu la creació de vegueries,enteses en la doble funció d?ens local en substitució de les diputacions i com a àmbitd?actuació perifèrica de la Generalitat. Resta per aclarir l?encaix de la vegueria amb laprovíncia estatal. Hores d?ara la planificació del territori i bona part de l?administracióperifèrica de la Generalitat s?organitza en 7 àmbits, en tant que l?Estat manté inalteradala seva organització en 4 províncies. S?estudien els precedents històrics de les vegueriescontemporànies i en particular el debat i gestació de 9 regions en temps de la Generalitatrepublicana (1931-1939). Es posa de relleu la important aportació intel·lectual d?EnricLluch en la reforma i simplificació del mapa de vegueries (de 9 a 7). Es planteja el feixuctrànsit efectuat des de la idea de ?província única? al plantejament d?un increment en elnombre de províncies-vegueries.