La Cartografia parcel·lària del vuit-cents com a font d'anàlisi per conèixer el paisatge històric: Sant Martí de Provençals (1853-1871) - Font Casaseca, Núria (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2009)
La transformació del paisatge històric a Sant Martí de Provençals i l'inici del procésd'industrialització al municipi han estat estudiats des de diverses perspectives,fonamentalment historiogràfiques i econòmiques. La comunicació aporta una visiódiferent mitjançant una anàlisi de caire territorial, a partir de la cartografia parcel·lària idels documents fiscals que hi estan relacionats, realitzats respectivament per LlorençPresas i Pedro Moreno els anys 1853 i 1871. En primer terme es descriu la metodologiai les fonts utilitzades en la reconstrucció cartogràfica d'ambdós documents. Fet això, esrepresenten els canvis en els usos del sòl i s'aborda la relació de tots aquests fenòmensamb les noves infraestructures, les condicions legals i els documents de planejament quetransformaren profundament el paisatge del municipi al segle XIX.