La Compressió amb pèrdua en imatges destinades a la generació de cartografia temàtica: nous resultats - Zabala, Alaitz; Pons i Fernández, Xavier (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2009)
La compressió d'imatge amb pèrdua (e.g., JPEG i JPEG2000) permet elevadescompressions (fins i tot reduint la imatge a menys d'un 10% de la seva grandàriaoriginal) tot mantenint una qualitat notable. Tanmateix, hi ha hagut poques anàlisisquantitatives de les implicacions d'aquestes compressions quan s'utilitza classificaciódigital d'imatges per a generar cartografia temàtica. A fi d'avaluar i reflexionar sobreles implicacions de la compressió, s'han cartografiat dues àrees amb diferents nivells defragmentació espacial i dos tipus de paisatge principals: conreus i zones forestals. Cadauna d'aquestes àrees s'ha analitzat utilitzant quatre escenes d'imatges Landsat i algunesvariables topo-climàtiques. Els resultats mostren la influència de la compressió en laqualitat de la cartografia temàtica generada usant paràmetres quantitatius habituals(encert global i àrea classificada), així com consideracions visuals (modificació del'efecte sal i pebre en la cartografia resultant).