Plans paisatgístics en l'ordenació territorial : el Landschaftsplanung alemany - Badia Nieto, Elisabet (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2009)
La Llei 8/2005 de protecció, gestió i ordenació del paisatge a Catalunya vaser aprovada el 8 de juny de l'any 2005. Aquesta llei impulsa el coneixementi la gestió del paisatge i obliga a la redacció dels catàlegs del paisatge, amb objectiusvinculants dins l'ordenació territorial. L'interès per com i en què consisteixgestionar el paisatge, així com els esforços per difondre actuacions relacionades,han augmentat de forma important. No hem d'oblidar que païsosdel nostre entorn més proper tenen experiències interessants en la gestió delpaisatge, i que ho fan des de diverses òptiques. S'explica el cas d'Alemanya,que a partir de la seva llei de protecció de la natura de l'any 1976 va començara gestionar el paisatge amb una óptica holística basada en l'ecologia del paisatge.Per aclarir els continguts i fer una aproximació a un pla paisatgístic alemany,es descriu i analitza el cas concret del Landschaftsplanung Berlin. Aquestpla, encara vigent, sorprèn pel sentit estricte i rigorós dels seus continguts, iper l'estructura jeràrquica utilitzada en el desenvolupament de l'evaluacióambiental del territori, els objectius de desenvolupament i la redacció i implantacióde les mesures formulades.