"Roda el món i torna al Born" : geografies imaginàries dels viatgers catalans al Caire (1889-1934) - Zusman, Perla; Riudor i Gorgas, Lluís; Luna Garcia, Antoni; Garcia Ramon, Maria Dolors (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2006)
A les acaballes del segle dinou, l'emergent burgesia catalana intenta emular els seus homòlegs dels països més avançats d'Europa i adopta nous comportaments culturals, essencialment distintius de classe, entre els quals el de viatjar cap a indrets exòtics. Egipte i en particular el Caire, es perfila d'aquesta manera com una destinació de privilegi. L'objectiu inicial d'aquest article és presentar les imatges del Caire que es reflecteixen en els relats de viatgers d'aquells anys i de comprendre la seva relació amb el procés de definició de la seva identitat en el marc de l'expansió colonial i del creixement del turisme com a negoci.