La memòria oral com a proposta metodològica per la reconstrucció geogràfica de l’aiguat del 20 de setembre del 1971 a Olesa de Montserrat - Soler-Gironès, Joan (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2025)
La memòria oral és encara un recurs molt poc utilitzat en l’àmbit de la geografia. És una eina molt valuosa per a la planificació i gestió territorial, perquè aporta una visió més humana del territori i confereix, així, una visió més holística. L’Arxiu Històric Municipal d’Olesa de Montserrat parteix de la memòria oral com a objectiu per a la reconstrucció geogràfica de l’afectació i devastació dels aiguats del setembre de 1971 en aquell municipi. Els resultats d’aquest estudi qualitatiu mitjançant entrevistes a testimonis i supervivents va permetre conferir una exposició i una pel·lícula documental dels aiguats per tal de commemorar els cinquanta anys de la riuada i generar una reflexió en relació als fenòmens meteorològics extrems davant del canvi climàtic.