Elements de governança i polítiques públiques en situacions d’emergència climàtica - Subirats Humet, Joan (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2025)
L’article tracta de presentar els dilemes que plantegen situacions de gran complexitat vinculades a les emergències climàtiques i que requereixen respostes immediates. Els governs situats a primera línia són els que més sovint experimenten aquestes tensions. El cas de la DANA a València representa amb claredat un d’aquests moments. Tot fa pensar que successos d’aquest tipus sovintejaran en el futur. En aquests escenaris, les lògiques jeràrquiques i de divisió competencial que caracteritzen les pautes d’organització i d’actuació de les administracions públiques no acaben d’ajudar per fer front a les exigències d’adaptació a realitats diverses i amb l’articulació necessària de recursos. Per això es caracteritza aquest tipus de situacions com a problemes intergovernamentals complexos, situacions que requereixen dinàmiques de governança específiques. Centralització i descentralització són dilemes habituals en tot el procés de determinació de responsabilitats i pautes d’intervenció. La perspectiva adoptada en aquest text no és estrictament tècnica, econòmica o jurídica. És també una perspectiva política, en el sentit que es tracta d’establir distribució de costos i beneficis a la lògica de construcció de les capacitats de govern en situacions com les ja descrites.