Pau Vila, íntim. Retalls biogràfics privats (1918-1939) - Oliveras Samitier, Josep (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2023)
Es pretén analitzar el període de la vida de Pau Vila (1881-1980) comprès entre 1918 i 1939 mitjançant un enfocament biogràfic que posa l’èmfasi en aspectes vitals de caràcter íntim i privat. Es parteix de la base que tot el que ja se sap sobre la producció, el pensament i la carrera acadèmica del destacat geògraf no es pot deslligar d’aquests altres aspectes fonamentals, poc coneguts i més aviat inèdits, que aquí s’estudien en profunditat. La metodologia emprada es basa sobretot en la recerca en el Fons Pau Vila dipositat a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. El treball se centra en qüestions familiars, socials i ideològiques. Aquestes darreres es refereixen a la política en general i al seu catalanisme en particular.