Ciutadania, biopolítica i polítiques d’estrangeria: estudi d’un col·lectiu immigrant marroquí vulnerable a Barcelona - Esteban-Peñas, Diego; Mendoza, Cristóbal (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2023)
L’objectiu de l’article és definir la forma com les situacions administratives generades a partir de les lleis d’estrangeria, juntament amb factors racistes institucionals, creen condicions asimètriques d’accés als drets de les persones d’origen marroquí a Espanya. La recerca es basa en l’anàlisi de deu entrevistes semiestructurades amb guió a persones d’origen marroquí residents a Barcelona, amb l’objectiu de donar veu a les seves experiències i opinions. A partir d’aquestes narratives, aquest article introdueix reflexions sobre la forma d’aplicació dels mecanismes de control biopolític sobre les poblacions immigrants a Espanya, que estableixen una jerarquia legal de diferents formes de ciutadania i subciutadania. Aquesta jerarquia, unida a factors racistes, determinaria l’accés d’aquestes persones al mercat laboral, a recursos i a serveis bàsics. Aquesta situació és especialment greu per als immigrants en situació irregular, que s’enfronten a condicions d’exclusió i vulnerabilitat.