El temporal Glòria a Catalunya en perspectiva històrica. Característiques i impactes dels episodis d’inundació hivernal a la costa mediterrània peninsular (anys 1035-2020) - Barriendos, Mariano; Barriendos, Josep (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2020)
El present treball pretén analitzar els episodis d’inundacions ocorreguts a Catalunya en període hivernal. A partir de bases de dades recentment creades, es presenta un estudi del comportament d’aquestes inundacions a escala històrica. Els 68 episodis de major impacte detectats als rius de la conca mediterrània peninsular, entre 1605 i 2020, s’organitzen en 6 patrons diferents segons l’extensió afectada. S’estudien les afectacions en diferents conques hidrogràfiques dels 46 episodis causats per depressions mediterrànies i el grau d’impacte social registrat a Catalunya. Paraules clau: Catalunya, Climatologia històrica, fonts documentals, inundacions històriques, rius mediterranis.