Tendències recents i estratègies de futur en l’allotjament turístic en espais metropolitans. El cas del Vallès Occidental - Dot, Esteve; Rodríguez, Karen; Romagosa, Francesc (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2020)
La tendència general a la turistificació del territori ha arribat durant els darrers anys a entorns metropolitans, a les perifèries de les grans ciutats turístiques. En el context de Barcelona, el present article se centra en l’anàlisi de la comarca del Vallès Occidental i la seva oferta d’allotjament turístic. L’estudi realitza una radiografia de l’allotjament turístic de la comarca, i evidencia el creixement recent en l’oferta d’habitatges d’ús turístic, tot i que gairebé la meitat d’aquests habitatges encara no està registrat. El major nombre de places es troba dins dels establiments d’allotjament turístic (principalment hotels) i, en menor mesura, en instal·lacions residencials. Territorialment, es constaten grans desigualtats, amb una concentració molt elevada de l’oferta en uns pocs municipis. L’article inclou una diagnosi del sector, que porta a una sèrie de plantejaments estratègics a l’hora de desenvolupar actuacions que haurien de garantir un desenvolupament del sector en clau de sostenibilitat. Paraules clau: Vallès Occidental, turisme, allotjament turístic, índex de pressió, planificació i gestió sostenible.