Llar, barri, ciutat i coespacialitat: sentit de lloc dels immigrants espanyols i italians a Mèxic - Oliveras, Xavier; Ortiz, Anna; Mendoza, Cristóbal (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2019)
Aquest article analitza l’espai viscut i el sentit de lloc d’un grup d’immigrants qualificats procedents del sud d’Europa a Mèxic. Es parteix de la hipòtesi que la dimensió espacial d’“esdevenir local” és rellevant per al procés d’assentament i permanència dels migrants en el lloc de destinació. A partir d’entrevistes semiestructurades, inclosa l’elaboració de mapes mentals, a 129 persones de nacionalitat espanyola i italiana residents a quatre ciutats (Ciutat de Mèxic, Guadalajara, Monterrey i Puebla) s’identifiquen diferents aspectes a partir de quatre patrons escalars: la llar, el barri (la colonia), la ciutat i la coespacialitat amb el lloc d’origen. Paraules clau: migració qualificada, ciutat, espai viscut, sentit de lloc, Mèxic.