L’escàs reconeixement patrimonial dels municipis rurals - Aldomà, Ignasi (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2019)
Des dels inventaris fins a la difusió i publicitat, passant per la seva conservació i restauració, els patrimonis rurals pateixen d’una manca de visibilitat i minusvaloració, particularment d’aquells patrimonis que responen al perfil agrari històric de la ruralitat. S’explica en bona part per la menor densitat demogràfica i la dispersió consubstancial a les àrees rurals; però això no ho és tot. Les àrees rurals no deixen de disposar d’un ric patrimoni, que mereix ser conegut i reconegut. I això passa per la suma dels esforços d’inventari, estudi i divulgació, i per una selecció de les iniciatives de creació de nous continents i continguts, així com de recuperació i promoció patrimonial. Paraules clau: patrimoni, desenvolupament rural, geografia de Catalunya.