La difusió de la cultura japonesa i les seves indústries: una perspectiva catalana - Llovet Ferrer, Marc (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2018)
La cultura popular japonesa ha experimentat un èxit d’abast mundial des de finals del segle xx, impulsat per les indústries culturals del país, amb les del manga i l’anime com a líders. Tot i portar ja més de dues dècades actiu, el fenomen no dóna cap senyal de debilitat, sinó que sembla seguir en una trajectòria ascendent, més fort que mai. A Catalunya aquest s’ha manifestat amb un vigor indubtable, tenint un impacte en la seva realitat geogràfica. Aquest article aborda des de les teories discutides pels investigadors de les indústries culturals del Japó, fins el cas concret de Catalunya durant els anys recents des d’una perspectiva empírica, sense oblidar la història de la difusió de la cultura japonesa al país. Es debat sobre el poder cultural del Japó i la naturalesa dels seus productes. Així mateix, s’explica el cas de la comunitat japonòfila catalana i es posa èmfasi sobre el paper dels agents locals en el desenvolupament inicial del fenomen. Paraules clau: cultura popular japonesa, indústries culturals, fluxos culturals, manganime, japonofília.