El paper dels naturalistes en la difusió de la geografia: Lucas Fernández Navarro i la seva visió de la Serra de Guadarrama - Mollá Ruiz-Gómez, Manuel (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2018)
El geòleg Lucas Fernández Navarro, catedràtic de cristal·lografia a la Universitat Central, va dedicar la seva vida d’investigador a l’estudi, fonamentalment, de la cristal·lografia, la mineralogia i la petrografia. No obstant això, el seu treball va anar molt més enllà, en dedicar una atenció especial als paisatges de la Serra de Guadarrama, un dels seus llocs favorits com a laboratori de geologia, de manera que va jugar un paper fonamental en la seva divulgació. Amb nombrosos articles en revistes científiques i d’alta divulgació cultural, Fernández Navarro va contribuir de manera notable a cobrir un espai encara incipient en la geografia espanyola, el d’un coneixement modern de la geografia humana i dels estudis regionals, sempre recolzat en l’excursió com a mètode d’estudi de geòlegs i geògrafs. Paraules clau: Lucas Fernández Navarro, serra de Guadarrama, paisatge, humanitats, geologia.