Les concessions mineres i l’estudi del territori (1869-1944) - Ribera, Oleguer (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2017)
Es pretén posar en valor el fons d’expedients de concessió de mines com a font històrica d’informació planimètrica per a l’estudi del territori. Per fer-ho, el text s’acosta breument a la Llei de mines de 1869, cosa que permet donar una visió de l’activitat minera durant els més de 70 anys de la seva vigència i al contingut dels expedients de concessió de mines. En segon lloc s’examina amb major deteniment els plànols de demarcació que integren aquest expedients, en tercer lloc s’intenta contextualitzar el valor d’aquest plànols per al conjunt del territori català, en el moment històric que es produeix, seguidament es presenta el cas d’estudi de l’antic nucli de Peguera a la zona de l’alt Berguedà, i finalment, s’extreuen algunes conclusions sintètiques, a mode de recapitulació. Paraules clau: Cartografia, mines, carbó, Berguedà