La reestructuració postfordista a Manresa: estratègies dels agents locals en una lògica global - Montesinos, Eduard (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2017)
Existeix una relació dialèctica entre processos globals i localitats. Les transformacions globals són condicionants per als llocs, però aquests també tenen capacitat per marcar la seva pròpia empremta. Es presenta una mostra empírica d’aquest debat teòric a partir del cas de Manresa. S’analitza el procés de desindustrialització de la ciutat en els darrers 40 anys a través de la revisió dels documents fonamentals publicats sobre la temàtica i de les estadístiques disponibles. També s’analitzen les estratègies per fer front a aquest procés d’alguns agents locals de la ciutat, en base a entrevistes semiestructurades. Es constata que a Manresa, a diferència del que ocorre a altres indrets, els principals agents han estat incapaços de fer front comú per resoldre els problemes que la ciutat té plantejats. Cal, aleshores, posar atenció a les iniciatives sorgides fora de les institucions polítiques o econòmiques. Paraules clau: desindustrialització, iniciativa local, ciutat postfordista, Manresa