Gonzalo de Reparaz: l’ascens i la caiguda d’un geògraf errant - Anta Ugarte, Javier (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2017)
En ple procés de desvetllament del pensament geopolític, a cavall entre els segles xix i xx, i de manera contemporània a l’aparició de les obres de Ratzel, Kjelling, Mahan o Mackinder, el geògraf d’origen portuguès Gonzalo de Reparaz Rodríguez-Báez, va desenvolupar la seva carrera a l’Estat espanyol, esdevenint un periodista de capçalera d’alguns dels principals periòdics del moment i arribant a mantenir contactes habituals amb les més altes elits polítiques del país. Des d’aquestes posicions, Reparaz tractarà d’influir sobre la opinió pública i, directament sobre els governants del país, per definir les polítiques que s’havien de dur a terme i, en particular, per promoure la creació d’un imperi colonial a l’Àfrica, a partir del prestigi que li confereix a les seves opinions la seva condició de geògraf. Paraules clau: colonialisme, geopolítica, periodisme, Cuba, Marroc.