Vidal de La Blache i la modernitat - Berdoulay, Vincent (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2014)
En tant que geògraf i ciutadà, Paul Vidal de La Blache ha inscrit les seves idees i la seva acció en la modernitat. Però, de quina modernitat es tracta? I, per sobre de tot, com mobilitza la idea moderna de l’individu com a protagonista? La conferència va voler donar resposta a aquestes qüestions, en la mida que Vidal va integrar-les en la seva geografia, la qual és una concepció del món completa que va més enllà d’una simple acceptació del progrés tècnic i econòmic vuitcentista. Pas a pas, s’assenyala l’impacte del corrent de pensament neokantià en Vidal i el seu esforç per a l’educació geogràfica de l’individu, un subjecte autònom el qual pot superar apriorismes i determinismes. En aquesta perspectiva, el regionalisme propugnat per Vidal incita el solidarisme geogràfic i obre perspectives globals sobre l’horitzó nacional, al qual l’han limitat molts dels seus comentaristes. Paraules clau: Vidal de La Blache, modernitat, història de la geografia.