El dibuix dels eixamples, la nova ciutat industrial - Corominas Ayala, Miquel (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2014)
La ciutat industrial, que comportarà un gran creixement en població, tindrà uns nous requeriments: una gran oferta de sòl on ubicar l’allau migratòria del camp a la ciutat i on emplaçar les noves activitats productives i de distribució; també caldrà una nova xarxa de carrers ben traçada, àmplia i sobretot ben anivellada per poder assegurar unes bones condicions higièniques als habitatges, uns bons serveis i el transport necessaris per la nova ciutat industrial. Els eixamples són la seva millor representació. Per desenvolupar-los seran necessàries noves tècniques urbanístiques i sobretot una nova cartografia molt més precisa, amb una escala molt més detallada. Paraules clau: eixample, Barcelona, cartografia urbana.