La persistència del traçat de Guerau (1644) a la planimetria de la Ciutat de Mallorca - Rosselló i Verger, Vicenç M. (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2014)
Amb el precedent d’un projecte de fortificació de 1596, el primer plànol imprès de Ciutat de Mallorca –ara Palma– correspon al clergue Antoni Guerau (1644) i fa parell amb un de pictòric atribuït a Marc Cotto (1650 ca). El traçat d’aquests influirà notòriament en la mapística posterior que ha recollit J. Tous (2009). Aquí són analitzats una dotzena de plànols, la majoria militars, dels arxius francesos i espanyols a fi d’aclarir-ne l’entroncament. El disseny de Guerau perdura almenys fins a mitjan segle xviii quan els enginyers de l’Acadèmia de Barcelona intervenen. El plànol de L. Scheidnagel (1871) obre la modernitat tècnica. Hom malda per confirmar cartomètricament l’evolució del traçat i les filiacions. Paraules clau: Palma, cartografia històrica, Antoni Guerau, cartometria, poliorcètica.