Tomàs Soler i Ferrer, arquitecte de la Batllia General de Reial Patrimoni - Rodríguez Olivares, Mª Luz (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2014)
Tomàs Soler i Ferrer és conegut, sobretot, com a autor del plànol del Rec Comtal (1836), previ a la urbanització del pla de Barcelona. Aquest plànol culmina una carrera al servei de la Batllia General del Reial Patrimoni, on ja havia treballat el seu pare, Joan Soler i Faneca, i on després exerciria el seu fill, Joan Soler i Mestres. En aquest article es reconstrueix la carrera professional de Tomàs Soler com a funcionari de la Corona, i se situa en el seu context administratiu el plànol del Rec Comtal i d’altres conservats a l’Arxiu de la Corona d’Aragó. La documentació generada pels organismes que van gestionar el patrimoni reial els segles xviii i xix –la Reial Intendència de Catalunya i, des de 1816, la Batllia General del Reial Patrimoni– és fonamental per conèixer l’activitat d’un dels arquitectes i experts hidràulics més destacats del primer terç del s. xix a Catalunya. Paraules clau: obres hidràuliques, cartografia, arquitectura.