Els plànols de la plaça i la ciutat de Tortosa, 1845-1886 - Muro Morales, José Ignacio (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2014)
La ciutat de Tortosa va ser considerada una plaça forta al llarg de bona part del segle xix. Aquesta condició va tenir importants conseqüències per enderrocar les muralles i projectar un eixample. Les dificultats per l’expansió urbana van contribuir a l’aixecament d’una cartografia urbana realitzada amb objectius diversos. Aquest treball presenta el context de les representacions cartogràfiques de la ciutat de Tortosa entre la dècada de 1840 i l’aprovació definitiva del projecte d’eixample l’any 1886. Paraules clau: cartografia urbana, Enginyers de l’Exèrcit, Tortosa.