La cartografia municipal de Cardona entre 1852 i 1905 - Gisbert Traveria, Meritxell (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2014)
Cardona, com moltes altres ciutats de la península Ibèrica, va començar a recuperar-se demogràficament a partir del segle xviii. Com a conseqüència d’aquest fet, les ciutats van créixer de manera desordenada i, per aquest motiu, a principis del segle xix es van dictar un seguit de reials ordres per alinear els carrers i places de les ciutats. Sota aquestes circumstàncies, Cardona va traçar el plànol geomètric de la vila el 1852, els plànols d’alineacions de carrers el 1864-1865 i 1890, i un altre plànol geomètric 1905. Paraules clau: plànol geomètric, plànol d’alineacions, Cardona, cartografia històrica.