Cartografia urbana de la ciutat d’Almeria a mitjan segle xix: el plànol de Pérez Rozas i el topograficocadastral aixecat per la Junta General de Estadística - Ferrer Rodríguez, Amparo; Nieto Calmaestra, José Antonio (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2014)
En 1863 l’Ajuntament d’Almeria encarrega a l’excapità de l’Estat Major de l’Exèrcit Joaquín Pérez Rozas un detallat plànol urbà que serviria de base per a millorar-ne el coneixement, traçar plans d’alineació i condicionar i ordenar la seva trama urbana. Poc desprès la Junta General de Estadística del Reino, en el marc del projecte dissenyat per Francisco Coello, comença a elaborar plànols topogràfics cadastrals de diverses ciutats (Almeria, Cartagena, Conca, Granada, Madrid, Múrcia, Sòria i Toledo). L’arxiu de l’Instituto Geográfico Nacional custodia una important, i gairebé desconeguda, col·lecció de plànols d’illes de cases que van ser aixecats a finals de la dècada dels seixanta del segle xix. Hem centrat la nostra atenció en la documentació relativa a la ciutat andalusa d’Almeria, analitzant el context de l’aixecament, l’espai urbà cartografiat, la cronologia dels treballs i la seva autoria. Paraules clau: cartografia urbana, plànols cadastrals, Almeria, Joaquín Pérez Rozas, Junta General d’Estadística.