La sequera del 2007-2008 a la ciutat de Barcelona: gènesi, gestió i visions discordants - March, Hug; Saurí, David (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2013)
Els episodis de sequera, intrínsecs al clima mediterrani, han influït de manera important en la història del subministrament d’aigua a Barcelona. El darrer d’aquests episodis (2007-2008) en particular va posar en evidència dues aproximacions força diferents sobre aquest subministrament. Per un costat, la posició oficial molt inspirada en els postulats de la Nova Cultura de l’Aigua i la seva actitud crítica davant les grans obres hidràuliques. Per un altre costat, els arguments de l’oposició política i alguns dels grans grups professionals, econòmics i mediàtics del país en favor d’aquestes grans obres. L’article aporta una interpretació crítica d’aquestes posicions en el context d’un entorn urbà caracteritzat per un descens en el consum d’aigua. L’article acaba plantejant alguns interrogants sobre la viabilitat del model actual de subministrament (dessalinització inclosa) per episodis futurs en els quals la reducció dels consums serà cada cop més difícil. Paraules clau: sequera, recursos hídrics, transvasaments, hàbits de consum d’aigua, Barcelona.