El procés de desindustrialització del nucli urbà de Sabadell a través de les zones de transformació d’ús (1978-2010) - Mestre Vall, Oriol (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2013)
L’article analitza el procés de la transformació urbanística, els rendiments públics, l’impacte social i la conservació del patrimoni industrial del centre urbà de Sabadell durant el procés de desindustrialització, en base a les 46 zones de transformació d’ús identificades en el Pla general d’ordenació de la comarca urbanística de Sabadell de 1978. El centre, l’antiga ciutat fàbrica, conclou l’estratègia traçada en el planejament dels anys setanta amb la desindustralització i buidatge industrial i el pas a l’especialització en habitatge privat, serveis i equipaments públics. Paraules clau: desindustrialització, planejament, patrimoni industrial, transformació urbana, centre urbà.