Immigració i política demogràfica en l’obra de Josep Antoni Vandellós - Domingo, Andreu (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2012)
Josep Antoni Vandellós i Solà (1899-1950), economista i estadístic, va dedicar part fonamental de la seva obra als primers estudis demogràfics de Catalunya, concretament a partir de dues obres fonamentals, ambdues publicades el 1935: Catalunya, poble decadent i La immigració a Catalunya. En la seva pretensió d’esbossar una política global de població que donés compte dels reptes als quals s’enfrontava Catalunya respecte a la immigració massiva de principis dels anys trenta procedent de la resta de Espanya, en ple inici de la recessió econòmica que va seguir a la crisi del 29, planteja problemes de gran actualitat, basats en la selecció i control dels fluxos, però també en l’assentament i integració de la població immigrada. Aquest article realitza una anàlisi de la genealogia del discurs de Vandellós, que ens ajuda a entendre el moment en el qual es va enunciar, però també un discurs cada cop més estès a Europa. Paraules clau: demografia, polítiques demogràfiques, migració, Catalunya, eugenèsia.