Efectes postincendi en una torbera d’Escòcia - Prat Guitart, Núria; Valor, Teresa; Krivtsov, Vladimir (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2012)
Es presenten els efectes directes i indirectes del foc causats per un incendi forestal en el sòl orgànic de torbera en un exemple escocès de Rothiemurchus forest a l’estiu del 2006. Els resultats han estat una alteració de les propietats del sòl a causa de la calcinació de bona part de la matèria orgànica acumulada que formava la base del sòl. Després d’un any i mig de l’incendi es poden apreciar canvis en els paràmetres fisicoquímics i les seves conseqüències visibles a l’ecosistema del bosc. La possibilitat que la variació del clima pugui fer augmentar la freqüència d’incendis d’aquest tipus, fa plantejar quina és la importància dels incendis forestals de subsòl en regions fredes de latituds mitjanes i altes. S’aporta informació sobre els efectes del foc en sòls de torbera i es compara amb l’àmbit d’estudi mediterrani.