Evolució recent del paisatge agrari de l’Alt Empordà a través de la teledetecció i d’índexs paisatgístics - Pons i Fernández, Xavier; Serra, Pere; Saurí i Pujol, David (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2005)
En l’article es presenta el mètode emprat i els resultats obtinguts en l’evolució de les cobertes i usos del sòl extretes d’imatges satèl·lit de vint-i-un municipis de l’Alt Empordà. En concret s’ha quantificat com han evolucionat des del 1977 al 1997 pel que fa a la fragmentació o compactació a través de diversos índexs emprats en l’Ecologia del Paisatge. Els resultats mostren, d’una banda, la compactació de les masses forestals per l’abandonament de vinyes i oliveres, tendència, però, molt afectada pels incendis forestals, i, de l’altra, la fragmentació dels cereals d’hivern fruit de l’homogeneïtzació del blat de moro i del gira-sol, conreus força subsidiats per la Política Agrària Comuna d’aleshores.