Lloc, esport i globalització: donant sentit a la marca Barça - Shobe, Hunter (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2008)
El cas del Club de Futbol Barcelona proporciona un exemple constrenyedor per examinar l’impacte de la globalització en la relació entre identitat i lloc dels clubs de futbol. El FC Barcelona té unes profundes connexions històriques amb la ciutat de Barcelona i Catalunya. Aquestes connexions s’afebliren amb les directives de Josep Lluís Núñez (1978-2000) i Joan Gaspart (2000-2003) i promocionades de nou a partir del 2003, per Joan Laporta i el seu equip directiu. Al mateix temps, amb Laporta, el FC Barcelona s’ha convertit en una marca global de renom internacional. Però, com s’ha d’entendre aquest renovat interès pel discurs local i nacional arrelat al lloc d’origen a la vegada que l’equip es promociona com una marca global? Tot i que els discursos locals i globals no semblen concordar, la direcció del club promou simultàniament la marca Barça alhora que repolititza el club amb un explícit discurs catalanista. D’aquesta manera, els discursos globals i locals no són mútuament exclusius, sinó que els locals es perfilen en la construcció del discurs global i els globals queden implicats en la reproducció del local (Massey 1994: 120).