Reconstruir el paisatge per a reconstruir el Regionalisme? L’Horta, la Ciutat de les Ciències, i la política ideològica de la modernitat valenciana - Prytherch, David L. (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2008)
En aquest article exploro les formes en què la reterritorialització’ econòmica i política com la de les polítiques regionalistes a Espanya pot ser negociada a través de discursos i paisatges culturals. Poques regions exemplifiquen les contradiccions de les polítiques regionals millor que la Comunitat Valenciana, la capital de la qual, València, ha estat transformada per la simultània cerca, per part de la Generalitat Valenciana, del desenvolupament econòmic i de l’autonomia política al llarg de dues dècades i tres governs. Alguns d’aquests canvis comporten el desplaçament de l’Horta de València, durant molt de temps un símbol regional, per nous espais monumentals, com és la Ciutat de les Arts i les Ciències. Aquí examino aquesta precipitada substitució de paisatges, en l’espai regional i en la iconografia, per tal d’analitzar com la reconstrucció del paisatge valencià per part de la Generalitat pot servir per a reconstruir el regionalisme valencià. En aquest assaig, basat en un projecte de recerca qualitativa més ampli, suggereixo que ha emergit un nou discurs regionalista fonamentat en la competitivitat global i obsessionat amb la modernitat. Tal com el mateix Museu de les Ciències, tanmateix, aquest nou regionalisme valencià pot ser bastit per al turisme global, però en manca en canvi d’un contingut substanciós.