La Reconquista cartográfica: el Islam peninsular en la cartografia medieval hispana - Sáenz-López Pérez, Sandra (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2008)
Els mappaemundi dels Beatus i les cartes nàutiques mallorquines no només s’han d’analizar atenent que s’il·lustra, sinó també el que ometen. Aquests mapes opten per una visió utòpica del món, en el qual no hi ha cabuda per l’Islam. La representació de la Península ibèrica està íntimament vinculada al procés de Reconquesta, de manera que a mesura que el Cristianisme avança, el terreny ocupat passa a formar part del món. Així succeeix en les ciutats de Toledo i Sevilla, als mapes del Comentari apocalíptic o de Granada a la cartografia mallorquina. Amb el que comuniquen i silencien, es modifica o s’oculta la realitat, manipulant així, la imatge que s’ha volgut transmetre al món. Aquests mapes són doncs, un reflex de la història narrada sobre el terreny, de forma subjectiva pels seus propis protagonistes.